zondag, mei 19, 2024
HomeHealthHet acceptatieverhaal van een vrouw

Het acceptatieverhaal van een vrouw


Door Jill Adelman, RN, zoals verteld aan Kara Mayer Robinson

In november 2014, toen ik 57 was, werd bij mij leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) vastgesteld. Ik ben nu 66 jaar oud.

Toen ik erachter kwam dat ik AMD had, was mijn eerste reactie complete verwoesting. Ik was in shock, niet wetend wat de toekomst zou brengen. In die tijd was ik gediplomeerd verpleegster in een zeer hoog volume traumacentrum. Ik besefte dat mijn carrière eerder zou eindigen dan ik had verwacht. Dat was niet makkelijk.

Eerlijk gezegd is het gevoel van verwoesting nooit echt veranderd. Maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat er voor alles een reden is, en dit heeft me de kracht gegeven om door de dagelijkse veranderingen in mijn leven heen te werken.

Beheer van nieuwe uitdagingen

Lange tijd was mijn zicht grotendeels stabiel. Maar de laatste tijd is het aan het veranderen.

Nu vind ik het moeilijker om taken uit te voeren die een jaar geleden gemakkelijker waren. Make-up is bijna onmogelijk geworden. Algemeen computerwerk is frustrerender geworden. Ik kan het lettertype altijd groter maken, wat een grote hulp is, maar soms is het moeilijk om contrast en schittering in evenwicht te brengen. Het zou geweldig zijn als ik meer computervaardig was.

Navigeren in mijn omgeving is zeker moeilijker geworden, vooral als het buiten donker is. Ik stel mijn horloge in op zonsopgang en zonsondergang, zodat ik weet wanneer ik het beste binnen kan blijven. Ik vind het niet meer prettig om ’s nachts in de auto te zitten.

Gelukkig zijn de veranderingen in mijn zicht langzaam gegaan. Maar ik ben altijd op zoek naar een verschuiving in hoe goed ik zie. Elke ochtend als ik opsta, kijk ik om me heen om te zien of er iets veranderd is.

Leven met onzekerheid

Omgaan met verlies van gezichtsvermogen is een strijd geweest. Het was niet gemakkelijk om de veranderingen waartoe AMD heeft geleid te accepteren. Een andere uitdaging is onzekerheid. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, en dat is moeilijk.

Maar ik heb geleerd hoe ik me aan elk obstakel kan aanpassen en het gemakkelijker kan maken om met natte LMD te leven. Ik heb veel veranderingen aangebracht in mijn huis en in mijn dagelijks leven.

Ik heb overal in huis speciale verlichting. Ik heb bijvoorbeeld bewegingssensorlampen in elke kast en op de trap. Dus zodra ik een deur open, gaat er een licht aan.

Ik draag altijd meerdere apparaten om me te helpen beter te zien, zoals vergrootglazen en zaklampen. Ik heb al mijn elektronische apparaten, zoals mijn desktopcomputer en mijn iPad, ingesteld op groot lettertype met hoog contrast.

Omdat ik ’s nachts niet goed zie, ga ik ’s avonds zelden uit zonder mijn man. Hij zorgt ervoor dat ik veilig ben en helpt me in situaties met weinig licht.

De kracht van mensen

Gelukkig heb ik een heel sterk gezinsondersteuningssysteem. Mijn kinderen, inclusief mijn schoonkinderen, behandelen me niet anders sinds mijn diagnose, maar ze zijn er altijd, wat ik ook nodig heb. Ik aarzel nooit om een ​​van hen te vragen me ergens mee naartoe te nemen, iets voor me te halen of me op elk moment te helpen.

Als we ergens heen gaan en er is een bocht of een helling, staat een van mijn oudere kleinkinderen aan mijn zijde om te helpen. Ze komen instinctief en pakken mijn hand. Ik heb misschien niet zoveel hulp nodig als ze bereid zijn te bieden, maar dit is wat natuurlijk voor hen is en ik maak het natuurlijk en normaal voor mij.

Een andere krachtige manier die ik heb gevonden om met AMD om te gaan, is door voor anderen te pleiten. Ik probeer het bekend te maken op zoveel plaatsen, organisaties en faciliteiten als ik kan. Ik help de BrightFocus Organization pleiten voor meer onderwijs, kennis en patiëntenondersteuning.

Een pleitbezorger zijn voor anderen en hen laten zien dat ze niet de enige zijn die met deze ziekte omgaan, helpt me mentaal. Als het één persoon een beetje troost geeft, voel ik me daar beter bij.

Acceptatie en hoop

Ik denk niet dat ik het verlies van mijn gezichtsvermogen echt heb geaccepteerd, maar ik heb geaccepteerd dat dit een deel van mijn toekomst zal zijn.

Ik dwing mezelf elke dag om te leren en bij te stellen hoe ik dingen benader, wat me helpt een zo normaal mogelijk leven te leiden. Omdat er nieuwe behandelingen aan de horizon zijn en er meer onderzoek wordt gedaan, heb ik altijd hoop voor de toekomst.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments