dinsdag, mei 21, 2024
HomeWorld NewsIn West-Oekraïne, ver van het slagveld, maar niet de oorlog

In West-Oekraïne, ver van het slagveld, maar niet de oorlog


Een echtpaar, beide soldaten, was met hun tweelingzonen op de laatste dag van een vijfdaagse reis. Ze vertelden me dat ze bang waren dat dit hun laatste vakantie samen zou kunnen zijn. Een hoteleigenaar in een nabijgelegen stad vertelde ons dat haar zoon gestationeerd was in de stad Bakhmut, het toneel van de hevigste gevechten van de oorlog. Een jonge soldaat sprak over zijn terugkeer naar zijn baan als snowboardleraar als een manier om zijn lichaam en geest te genezen.

Toch boden de frisse berglucht en de hoge pijnbomen van de Karpaten voor velen enige opluchting, zo niet een volledige ontsnapping. Natuurlijk is het idee dat het leven doorgaat in een omstreden land als dit niets nieuws en zeker geen uniek kenmerk van het conflict in Oekraïne, maar ik denk ook dat het een essentieel onderdeel is van het verhaal van deze oorlog en een die ik voel toegewijd aan delen.

Het leven ontvouwt zich door het hele land. Mijn bezoek viel samen met de orthodoxe kersttijd, en gezinnen waren aan het uitzoeken hoe feesten eruit zagen in een land in oorlog. Voordat ik naar de Karpaten vertrok, was ik met een fotograaf en twee lokale collega’s naar een dorp in de buurt van Kiev gereisd dat tijdens de eerste dagen van de oorlog enige tijd bezet was geweest en had ik een gezin ontmoet wiens huis was beschoten.

Tijdens de feestperiode was er een pauze in de vrijwel constante luchtaanvalwaarschuwingen in de hoofdstad die bewoners naar schuilplaatsen stuurden, wat ons de kans gaf om andere aspecten van het leven in Kiev te ontdekken. We volgden pendelaars die vastbesloten waren om hun werkplek te bereiken, zelfs als de lichten een groot deel van de dag uit waren, en anderen die zich neerlegden in co-workingruimtes die werden aangedreven door generatoren.

De Karpaten waren slechts één tussenstop tijdens mijn reportagereis, en tegen de tijd dat ik eind januari Oekraïne verliet, had ik honderden kilometers gereisd en tientallen mensen gesproken voor wie de oorlog de opzienbarende sfeer van hun nieuwe normaal was geworden. . Ik stak de grens over naar Polen met hun verhalen in mijn notitieboekjes en hun gezichten in mijn geheugen gegrift.

Op weg naar het vliegveld in Warschau loeide er plotseling een sirene uit mijn telefoon. Een mobiele app gekoppeld aan de luchtalarmwaarschuwingen waarschuwde me voor een potentiële dreiging voor Kiev, waar ik een groot deel van mijn reis verbleef. Ook al was ik een dag eerder de stad uit, toch schrok ik ervan.

Even later begon ook de telefoon van mijn chauffeur te loeien. Zijn telefoon stond ingesteld op zijn thuisstad Lviv. Het was waarschijnlijk dat het hele land in alarm was, een realiteit die we het afgelopen jaar allebei maar al te goed hadden leren kennen. Hij zei dat hij aan zijn drie kinderen thuis dacht.

We slaakten allebei een vermoeide zucht. Zelfs als het leven doorgaat, kan het niet ontsnappen aan deze achtergrond van oorlog.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments